8 lutego br. w stołecznej restauracji ,,Qchnia Artystyczna” odbyło się spotkanie przedstawicieli branży HoReCa z cyklu ,,Szef dla Szefów”, którego tematem przewodnim były wina. Wydarzenie zostało zorganizowane z okazji premiery książki ,,Wino. Praktyczny Poradnik. Wine Folly" przez partnera wydania, sieć hurtowni MAKRO Cash&Carry Polska.
Celem spotkania było zapoznanie uczestników z analizą sensoryczną win oraz odświeżenie wiedzy nt. zasad sztuki wine pairingu. Warsztat poprowadził ekspert ds. wina w MAKRO, Tomasz Fijał. Podczas spotkania przybliżone zostały czynniki wpływające na aromat i smak wina, metody degustacji wykorzystywane przez profesjonalistów oraz zasady łączenia wina z potrawami. Uczestnicy mieli również okazję wziąć udział w degustacji kilku wyjątkowych win pochodzących z oferty sieci MAKRO, pośród których znalazły się m.in. Adoria Riesling, Moscato De Liquoroso oraz Fernway Sauvignon Blanc.
,,Wino. Praktyczny poradnik. Wine Folly” to bestsellerowa nowość na rynku poradników dla amatorów i koneserów wina, stanowiąca książkową wersję nagradzanego wieloma prestiżowymi nagrodami serwisu winefolly.com; w Polsce ukazała się nakładem wydawnictwa Dream Books. Partnerem wydania jest organizator wydarzeń z cyklu ,,Szef dla Szefów”, sieć hurtowni MAKRO Cash&Carry Polska.
dostarczył infoWire.pl
Link do strony artykułu: https://uww.wirtualnemedia.pl/centrum-prasowe/artykul/usta-i-nos-warsztat-z-cyklu-szef-dla-szefow-pod-auspicjami-poradnika-wine-folly